Freden 75 år: Här är alla vår avsnitt som berör andra världskriget

Måndag 7 maj 1945 kapitulerar Tyskland vid Eisenhowers högkvarter i Reims. Det leder till festscener på Kungsgatan i Stockholm. Överallt syns norska flaggor och glada norrmän, eftersom den tyska kapitulationen även omfattar Norge. Totalt finns 43.000 norska flyktingar i Sverige.

De som arbetar vid Kungsgatan använder remsorna från räknemaskiner som serpentiner. Statsminister Per Albin Hansson intervjuas av radiomannen Bertil Perrolf på Radiotjänst på Kungsgatan och får tillåtelse att plundra en räknemaskin på dess remsa för att kunna kasta en serpentin. ”Han sken av lycka i hela ansiktet”, berättar Perrolf.

År 1939 hade ett 20-tal europeiska länder ställt sig utanför kriget, bara fem undviker att bli indragna – Sverige, Irland, Schweiz, Portugal och Spanien. Tyskland försvinner som geopolitisk maktfaktor och Sovjetunionen blir Europas och Östersjöområdets starkaste makt.

Här har vi samlat alla våra avsnitt som på något sätt berör andra världskriget. God lyssning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.