Att formulera människans godhet: DE UNIVERSELLA MÄNSKLIGA RÄTTIGHETERNA 1948

År 1948 presenterade FN en ”allmän förklaring om de mänskliga rättigheterna”, ett dokument som präglas av erfarenheten av Förintelsen, nazismen och den ondskans triumfer. Hitler var besegrad och en ny värld skulle byggas med medmänsklighet som grund.

Men hur formulerades denna dröm om godhet i en ny tid? Professor Hans Ingvar Roth vid Stockholms universitet är expert på processen och har ägnat särskilt intresse åt den kinesiske delegaten P.C. Chang som deltog i arbetet med de mänskliga rättigheterna.

I avsnittet samtalar Hans Ingvar Roth med Henrik Arnstad och Ola Larsmo om arbetet med dokumentet efter krigsslutet. Processen var komplicerad men präglades av en optimistisk anda. Ledande gestalt var den energiska amerikanskan Eleaonor Roosevelt (1884-1662), änka efter USA:s president Franklin D. Roosevelt som avlidit 1945.

Arbetet med dokumentet var mångkulturellt utifrån tanken att det skulle representera hela mänsklighetens gemensamma moraluppfattning. En av centralgestalterna var den kinesiske diplomaten — med mera — Peng Chung Chang (1892-1957). Hans Ingvar Roth har skrivit biografin ”När Konfucius kom till FN: Om Peng Chun Chang och FNs förklaring om de mänskliga rättigheterna” och berättar i avsnittet om Changs bidrag till arbetet, i samarbete med människor från hela världen.

Lyssna på avsnittet via inbäddning ovan, via Acast eller varhelst du hittar poddar!

Podden ”En svensk tiger” produceras av Henrik Arnstad och Ola Larsmo. Studiotekniker Per Juhlin på Beppo.

Trailer för avsnittet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.